31 Серпня 2021 р.

З 1 вересня запроваджуються електронні лікарняні

news-img1

1 вересня 2021 року медичні заклади в Україні повністю перейдуть на формування електронних лікарняних. Поступовий перехід розпочався 1 червня і триває до 1 вересня,  про це повідомляє Національна служба здоров’я України.


Після 1 вересня створення медичних висновків про тимчасову непрацездатність, як основи для електронного листка непрацездатності, буде обов’язковим для усіх медичних закладів, у яких є ліцензія на медичну практику. Незалежно від того, чи має заклад договір з Національною службою здоров’я України.

Пацієнтам уже не доведеться нести на роботу паперовий листок непрацездатності, щоб зафіксувати факт тимчасової непрацездатності. 

Бухгалтер бачитиме його у кабінеті страхувальника на порталі Пенсійного фонду. Паперові листки непрацездатності, видані до 1 вересня 2021 року, будуть продовжуватися в паперовому вигляді до відновлення працездатності працівника.


В електронній системі охорони здоров’я лікар створює медичний висновок про тимчасову непрацездатність. Тобто фіксує, що пацієнт в цей момент хворіє і не може виконувати свою роботу. Цей висновок формується з електронних медичних записів, які лікар веде щодо пацієнта в його електронній медичній картці. Йдеться про діагноз, лікування та іншу медичну інформацію. Жодної адміністративної інформації лікар записувати не буде.


Отож лікар створює електронні медичні записи, на основі яких він має опцію створити медичний висновок про тимчасову непрацездатність. Це електронний документ. Лікар підписує його своїм кваліфікованим електронним підписом. Після підпису документ автоматично відправляється в електронний реєстр листків непрацездатності. Цей реєстр належить Пенсійному фонду. У Пенсійний фонд не передається діагноз пацієнта. А лише інформація від лікаря, що в певний період часу людина не може працювати через стан здоров’я.

Пенсійний фонд у своєму реєстрі також доповнює дані інформацією про роботодавця. Фактично це вже і є електронний лікарняний, який направляється роботодавцю. Пацієнт може побачити свій електронний лікарняний через електронний кабінет на сайті Пенсійного фонду. Тобто пацієнт може перевірити, що йому дійсно сформували електронний лікарняний. В свою чергу роботодавець через свій кабінет бачить, що для його працівника сформували електронний лікарняний. Обмін інформацією відбувається автоматично.


У момент, коли лікар створює медичний висновок про тимчасову непрацездатність, пацієнт отримує SMS-повідомлення, про те, що йому створили такий медичний висновок. Для пацієнта це є підтвердженням, що ця інформація буде надіслана в Пенсійний фонд. Коли Пенсійний фонд доповнить цю інформацію даними про роботодавця, пацієнт отримає ще одне SMS-повідомлення про те, що йому створили електронний листок непрацездатності. А отже – оплатять період непрацездатності.


Фонд соціального страхування України наголошує, що дуже важливо всім установам і організаціям бути зареєстрованими як страхувальники на веб-порталі Пенсійного ф онду України. Електронні лікарняні є підставою для отримання від Фонду соціального страхування України допомог по вагітності та пологах, а також по тимчасовій втраті працездатності, зокрема, в разі хвороб, травм, самоізоляції від COVID-19, на період догляду за хворими дітьми і родичами, лікування в санаторно-курортних закладах тощо.

Також за е-лікарняними роботодавці здійснюють оплату перших п’яти днів лікування хвороб або травм своїх співробітників. Як і в разі паперового лікарняного листка, розмір допомоги по тимчасовій втраті працездатності складе від 50 до 100 відсотків середнього доходу застрахованої особи залежно від тривалості стажу, а розмір допомоги по вагітності та пологах – 100% середнього доходу.


Які зміни очікуються для працівника?

Після оформлення лікуючим лікарем електронного медичного висновку працівник має повідомити про це свого роботодавця будь-яким зручним способом, наприклад, телефоном, смс тощо. Дата отримання коштів від Фонду за е-лікарняними, як і за паперовими, залежить від дати подання роботодавцем заяви-розрахунку за відповідним лікарняним до ФССУ.


Які зміни очікуються для роботодавця?

Оскільки е-лікарняні не мають серії та видаються за оновленими кодами причин тимчасової непрацездатності, заяви-розрахунки за ними подаються роботодавцями окремо від заяв-розрахунків, сформованих за паперовими лікарняними листками.

Вас може зацікавити