18 Квітня 2019 р.

Попередження в квитанціях: “Особистий ключ електронного підпису розміщено на незахищеному носії інформації”

news-img1

Шановні користувачі!

З 16 квітня 2019 року в квитанціях №1, які формує автоматизована система «Єдине вікно подання електронних документів ДФС України» з’явилося попередження щодо відсутності ознаки, що особистий ключ згенерований у пристрої.

Наразі повний текст попередження звучить так: «Додатково повідомляємо – Особистий ключ електронного підпису розміщено на незахищеному носії інформації, при цьому відповідно до вимог Закону України «Про електронні довірчі послуги» – особистий ключ кваліфікованого електронного підпису повинен зберігатись у захищеному носії інформації (у кваліфікованому засобі електронного підпису)».

Звертаємо Вашу увагу, що дане попередження не впливає на обробку та прийняття електронної звітності. Квитанції з таким попередженням отримують всі платники податків незалежно від форм власності, програмних продуктів та сертифікатів ключів кваліфікованого електронного підпису. Мета даного попередження – звернути увагу платника податків, що на поточний момент платник використовує особисті ключі, які розміщено не у захищеному носії інформації.

Згідно ст. 18 Закону України “Про електронні довірчі послуги”, який набув чинності 07.11.2018 року, кваліфікований електронний підпис чи печатка вважається таким, що пройшов перевірку та отримав підтвердження, якщо під час перевірки за допомогою кваліфікованого сертифіката електронного підпису чи печатки отримано підтвердження того, що особистий ключ, який належить підписувачу чи створювачу електронної печатки, зберігається в засобі кваліфікованого електронного підпису чи печатки. Інформація щодо зберігання особистого ключа в засобі кваліфікованого електронного підпису чи печатки міститься у сертифікаті.

На підставі вимог цієї статті закону ДФС України з 16.04.2019 попереджує в квитанціях про отримання документів, що в сертифікаті немає ознаки зберігання ключа в засобі кваліфікованого електронного підпису.

Остаточне впровадження положень Закону України “Про електронний цифровий підпис” в автоматизованій системі «Єдине вікно подання електронних документів ДФС України» буде здійснено не раніше 7 листопада 2020 року, тобто через 2 роки після набрання чинності Закону України “Про електронні довірчі послуги”.

Додатково просимо Вас звертати увагу на повний текст квитанцій, оскільки інформація про помилки міститься в квитанції після тексту попередження

Вас може зацікавити