16 Лютого 2021 р.

Податковий розрахунок з типом «Довідковий»

news-img1
Міністерство фінансів України в Листі від 27.01.2021 р. за номером № 11220-02-62/2362 надало роз’яснення стосовно особливостей подання податкового розрахунку сум доходу, нарахованого (сплаченого) на користь платників податків – фізичних осіб, і сум утриманого з них податку, а також сум нарахованого єдиного внеску типу “Довідковий“.

Згідно наданих роз’яснень Податковий Розрахунок та додатки до нього з типом “Звітний” як “Довідковий” подаються платником єдиного внеску у разі необхідності призначення поза межами звітного періоду застрахованим особам пенсії або матеріального забезпечення, або страхових виплат та містять виключно інформацію по таких особах.

У разі подання додатку “Відомості про нарахування заробітної плати (доходу, грошового забезпечення) застрахованим особам” (далі – Д1) у складі Розрахунку з типом “Звітний” як “Довідковий” для призначення пенсії застрахованим особам. У цьому разі Д1 має містити відомості для призначення пенсії по застрахованій особі, які подаються за період до дати формування заяви на призначення пенсії.

Для призначення матеріального забезпечення, страхових виплат – у разі подання Д1 у складі Розрахунку з типом “Звітний” як “Довідковий” для призначення матеріального забезпечення, страхових виплат.

У цьому разі Д1 має містити відомості для призначення інших соціальних виплат по застрахованій особі.

Відповідно такий принцип застосовується до інших додатків Розрахунку з типом “Звітний” як “Довідковий“.

При цьому інформацію про осіб, зазначених у Розрахунку з типом “Звітний” як “Довідковий”, необхідно також дублювати у Розрахунку за відповідний звітний період.


Тож якщо на підприємстві з’являється працівник, який виходить на пенсію чи претендує на виплати з фондів, вам потрібно буде подати на нього цей звіт як «Довідковий».

Таким чином Розрахунок з типом «Звітний» як «Довідковий» зазначаємо у разі, якщо Податковий розрахунок подаватимемо з Д1 за таких умов:

  • пенсії;
  • матеріального забезпечення, страхових виплат.

Такий звіт міститиме лише додатки з інформацією про працівника, необхідною для призначення відповідної виплати.

Причину подання звітності необхідно зазначати в «шапці» відповідного додатка, який подається в складі Податкового розрахунку з типом «Довідковий».

Якщо проставлена позначка:

  • «для призначення пенсії» (Д1 (рядок 035), Д5 (рядок 036) та Д6 (рядок 034) за наявності в них інформації щодо застрахованої особи), то додатки мають містити відомості для призначення пенсії по застрахованій особі;
  • «для призначення матеріального забезпечення, страхових виплат» (Д1 (рядок 035) та за потреби додаток Д5 (рядок 036)) — у цьому разі потрібно буде вказати відомості для призначення інших соціальних виплат по застрахованій особі.

Періодичність подання таких довідкових звітів чітко не прописана в оновленому Порядку заповнення та подання податковими агентами Податкового розрахунку сум доходу, нарахованого (сплаченого) на користь платників податків – фізичних осіб, і сум утриманого з них податку, а також сум нарахованого єдиного внеску (наказ Мінфіну від 13.01.2015 р. № 4). Вказано лише, що довідковий Податковий розрахунок подається за наявності підстав для його подання, тобто Податковий розрахунок «Звітний» як «Довідковий» подається у межах звітного кварталу у разі настання відповідної події.

Які це події?

Якщо на підприємстві є працівник, який збирається на пенсію, то «Довідковий» слід подати після того, як цей працівник подасть заяву про призначення пенсії.

До розрахунку необхідно включити дані про дохід працівника за період з початку звітного кварталу до дня подання ним заяви про призначення пенсії (або звільнення у зв’язку із виходом на пенсію).

Якщо працівнику належать лікарняні або декретні, то строки та період, за який повинен бути поданий Розрахунок з типом «Звітний» як «Довідковий» починаються з 1 лютого згідно з вимогами Наказу Мінфіну від 15.12.2020 за номером №773 “Про внесення змін до наказу Міністерства фінансів України від 13 січня 2015 року № 4”.


Наразі в електронному вигляді подати довідкову звітність немає можливості у зв’язку з відсутністю затверджених схем та форматів.

Проте можна здати в паперовому вигляді, для цього ми в програмі додали бланк ПОДАТКОВИЙ РОЗРАХУНОК СУМ ДОХОДУ, НАРАХОВАНОГО (СПЛАЧЕНОГО) НА КОРИСТЬ ПЛАТНИКІВ ПОДАТКІВ – ФІЗИЧНИХ ОСІБ, І СУМ УТРИМАНОГО З НИХ ПОДАТКУ, А ТАКОЖ СУМ НАРАХОВАНОГО ЄДИНОГО ВНЕСКУ, який користувачі можуть роздрукувати прямо з програми за шляхом “Файл” – “Друковані бланки” – “ДПІ” – “ЄСВ”.


Підписуйтесь на наш канал у Telegram та нашу сторінку в Facebook, щоб завжди бути в курсі останніх подій та оновлень програми.

Вас може зацікавити