19 Грудня 2018 р.

Набрав чинності новий Порядок обміну електронними документами з контролюючими органами

Шановні користувачі!

15 листопада 2017 року набув чинності Наказ Міністерства фінансів України № 557 від 06.06.2017 р. (Наказ №557), яким затверджено Порядок обміну електронними документами з контролюючими органами (Порядок) та передбачено, зокрема, нові форми і порядок укладення Договору про визнання електронних документів.

Порядок передбачає введення нових форм:

F/J1391103 – Повідомлення про надання інформації щодо електронного цифрового підпису;
F/J1391401 – Заява про припинення дії договору про визнання електронних документів;
F/J1392001 – Заява про приєднання до договору про визнання електронних документів;
F/J1491401 – Повідомлення про припинення дії договору про визнання електронних документів.

Наказ ДФС України від 10.04.2008 р. № 233 «Про подання електронної податкової звітності» визнано таким, що втратив чинність.


Порядком визначено, що електронний документообіг здійснюється відповідно до законодавства та на підставі Договору про визнання електронних документів, що визначає взаємовідносини суб’єктів електронного документообігу.


Згідно п. 3 Наказу №557 Державній фіскальній службі України у двотижневий строк з дня набрання чинності Наказу №557 необхідно забезпечити оприлюднення Договору про визнання електронних документів на субсайтах офіційного веб-порталу Державної фіскальної служби України. Таким чином суб’єкти підприємницької діяльності шляхом подання Заяви про приєднання до Договору зможуть приєднатися до Договору про визнання електронних документів.

 

Згідно Порядку контролюючий орган, яким отримано Заяву про приєднання до Договору, розглядає її протягом одного робочого дня. Якщо до моменту спливу робочого дня, наступного за днем отримання контролюючим органом Заяви про приєднання до Договору (дата, зафіксована у першій квитанції), контролюючий орган не повідомив автора про приєднання до Договору або відмову в приєднанні до Договору, приєднання до Договору здійснюється автоматично у момент спливу такого строку (дата, зафіксована у другій квитанції). Підтвердженням про приєднання до Договору є отримання другої квитанції.

Підставами для відмови у прийнятті Заяви про приєднання до Договору та відповідно у приєднанні до Договору є:

відсутність автора на обліку у контролюючому органі;

невідповідність реєстраційних даних автора, зазначених у Заяві про приєднання до Договору, даним Єдиного державного реєстру та Державного реєстру фізичних осіб – платників податків (далі – Державний реєстр);

наявність у Єдиному державному реєстрі запису про державну реєстрацію припинення юридичної особи або припинення підприємницької діяльності фізичної особи – підприємця;

наявність в Державному реєстрі інформації про закриття реєстраційного номера облікової картки платника податків підписувача Заяви про приєднання до Договору (керівника) у зв’язку зі смертю;

наявність діючого Договору.

Дія Договору припиняється за ініціативи підписувача Заяви про приєднання до Договору (керівника), або за наявності однієї з таких підстав:

отримання інформації від АЦСК про завершення строку чинності (або скасування) посиленого сертифіката керівника;

отримання інформації з Єдиного державного реєстру про зміну керівника;

отримання інформації з Єдиного державного реєстру про державну реєстрацію припинення юридичної особи;

наявність в Реєстрі самозайнятих осіб інформації про зняття з обліку самозайнятої особи як платника податків в контролюючому органі;

наявність у Державному реєстрі інформації про закриття реєстраційного номера облікової картки платника податків підписувача Заяви про приєднання до Договору (керівника) у зв’язку зі смертю.

 

Встановлено, що Договори про визнання електронних документів, що на день набрання чинності Наказом №557 є чинними, продовжують діяти до виникнення підстав, визначених п. 14 розділу III вищезазначеного Порядку.

На сьогоднішній день електронні форми документів, які введені в дію новим Порядком, додані в програму Арт-Звіт Плюс, але ще не приймаються шлюзом ДФС, текст помилки, який надходить в квитанціях №1: ” Порушено вимоги наказу Міндоходів України від 29.11.2013 №729, а саме: Форма відсутня в Довіднику звітних документів – код: ….“.

 

Протягом найближчих двох тижднів, в які ДФС повинно  забезпечити оприлюднення нової форми Договору про визнання електронних документів на субсайтах офіційного веб-порталу ДФС, приймаються існуючі форми Договору про визнання електронних документів   (F/J1391004) та Заяву про реєстрацію електронного цифрового підпису ( F/J1391102).

Вас може зацікавити