9 Вересня 2021 р.

Перевірка та моніторинг контрагента

news-img1

Шановні користувачі!


На практиці часто виникають ситуації, коли контрагенти під час укладення вигідного контракту намагаються «не афішувати» проблеми, що здатні істотно вплинути на їх платоспроможність.

Як наслідок, вимога часу полягає в аналізі стану контрагента та потенційних ризиків щодо співпраці з ним до моменту укладення контракту та в ході його виконання.

На цьому етапі порівнюються відомості, внесені сторонами у преамбулу та реквізити договору, із відкритими даними, наявними у Єдиному державному реєстрі юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань (ЄДР).

ЄДР функціонує відповідно до статті 11 Закону України «Про державну реєстрацію юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань» та Закону України «Про доступ до публічної інформації» і надає загалом миттєвий та безкоштовний доступ до базових відомостей про підприємство.

Досвідчені користувачі, зазвичай цим не обмежуються. Вони перевіряють наявність і реквізити спеціальних дозволів, ліцензій, реєстраційні дані особи як платника податків; наявність заборгованості за податками і зборами, суми та строки здійснення виконавчих проваджень що до особи, факти порушення наразі і в минулому справ про банкрутство чи відкриття ліквідаційної процедури за її власним рішенням. Ці чинники несуть в собі зрозумілі загрози: негативні наслідки можуть наступити негайно, а строки, наприклад, подачі тих же вимог до боржника у процедурі банкрутства, вкрай обмежені.

З метою надання оперативної інформації користувачам програми про стан контрагента та проведення аналізу ризиків щодо співпраці з ним, в програмі реалізовано можливість перевірки свого контрагента по коду ЄДРПОУ.

Для цього в програмі реалізовано розділ «Моніторинг контрагента», що дозволяє аналізувати стан контрагента та відповідні ризики щодо його діяльності.

Інформація, наведена в розділі «Моніторинг контрагента», отримана з відкритих даних, опублікованих на сайтах:

В результаті перевірки користувач програми отримає наступні дані про контрагента:

  • Інформація про реєстраційні дані підприємства та відокремлені підрозділи
  • Дата реєстрації підприємства
  • Види діяльності підприємства
  • Інформація про відповідальних осіб, засновників, бенефіціарів
  • Розмір статутного капіталу
  • Інформація про те чи не знаходиться підприємство в стані припинення чи в стані санації
  • Дати відкриття виконавчих впроваджень (для не завершених)
  • Фінансова звітність

Таким чином користувачу в автоматичному режимі стає доступною актуальна та достовірна інформація по контрагенту та аналітика фінансової діяльності його підприємства.

Для того, щоб дізнатися більше інформації по контрагенту необхідно обрати пункт головного меню «Розділи – Моніторинг контрагента» та скористатись інструкцією.

Вас може зацікавити