11 Серпня 2020 р.

Електронна печатка для програмних РРО від КНЕДП “MASTERKEY”

news-img1

Шановні користувачі!


Нагадаємо, що з 1 серпня 2020 року набрав чинності Закон України від 20.09.2019 року № 128-IX, яким вносяться зміни до Закону України “Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг” від 06.07.1995 року № 265/95-ВР та інших законів України, що надає можливість наряду із апаратним РРО використовувати програмний РРО.

Відповідно до статті 2 Закону 265:

  • програмний реєстратор розрахункових операцій (далі пРРО) – програмний, програмно-апаратний або програмно-технічний комплекс у вигляді технологічного та/або програмного рішення, що використовується на будь-якому пристрої та в якому фіскальні функції реалізовані через фіскальний сервер контролюючого органу і який призначений для реєстрації розрахункових операцій при продажу товарів (наданні послуг), операцій з торгівлі валютними цінностями в готівковій формі та/або реєстрації кількості проданих товарів (наданих послуг), операцій з приймання готівки для подальшого переказу.

Таким чином, вже з серпня пРРО можуть використовувати ВСІ суб’єкти господарювання, що зобов’язані використовувати РРО незалежно від системи оподаткування.


Переваги використання пРРО:

  • скорочення витрат на касові апарати та їх обслуговування;
  • спрощення механізму впровадження фіскалізації чеків;
  • інтеграція з обліковими системами з метою фіскалізації чеків;
  • автоматичного відкриття та закриття зміни;
  • формування та відправка покупцю електронних фіскальних чеків без зберігання у паперовому вигляді.

З метою виконання норм Закону №128-IX КНЕДП “MASTERKEY” з 1 серпня 2020 року впроваджено нову послугу – пакет Базовий: «Електронна печатка для РРО», що являє собою кваліфікований сертифікат електронної печатки підприємства для роботи з електронними касами.

Використання електронної печатки є необхідним і обов’язковим у випадках, коли електронна каса має працювати 24/7 (ПТКС, вендинговий автомат, інтернет-магазин тощо). 

Слід зазначити, що Законом не забороняється використовувати печатку підприємства в тому числі і касирам, якщо в цьому є необхідність, одночасно на декількох торгових точках підприємства.

В такому випадку одну печатку також можуть використовувати декілька касирів позмінно під час роботи із однією касою, проте в такому випадку є ризик неможливості ідентифікувати касира у разі допущення ним помилки, оскільки всі касири користуються однією печаткою.

Вартість пакету «Електронна печатка для РРО» (кваліфікований сертифікат електронної печатки для пРРО) на 1 рік або 2 роки наведено на сайті КНЕДП “MASTERKEY”.


Нагадаємо, для реєстрації пРРО використовується форма J/F 1316602 – Заява про реєстрацію програмного реєстратора розрахункових операцій. Форма № 1-ПРРО, яка підписується електронним ключем директора.

А для реєстрації КЕП, що будуть використовуватись в пРРО, використовується форма J/F 1391801  – Повідомлення про надання інформації щодо кваліфікованого сертифіката відкритого ключа.

Наразі, Закон не забороняє при роботі з касами використовувати ті КЕП, які використовуються для подання звітності або ведення електронного документообігу, проте задля безпеки та уникнення непорозумінь рекомендуємо отримати окремі сертифікати печаток для роботи з пРРО.

Вас може зацікавити