10 Серпня 2023 р.

До уваги користувачів, які використовують ОС Windows 7 та Windows 8, що офіційно не підтримуються компанією Microsoft

news-img1

Шановні користувачі!


У зв’язку з нещодавньою кібератакою на сервіси Державної служби статистики України (ДССУ), злочинцями, яких пов’язують із гу гш зс рф (раніше відомого як гру), на приймальному шлюзі відбулось покращення безпеки з’єднання, зокрема було додано підтримку функції Perfect Forward Secrecy.

Perfect Forward Secrecy (PFS) — це функція безпеки, яка гарантує, що навіть якщо зловмисник отримає доступ до зашифрованого зв’язку, він не зможе розшифрувати минулі сеанси зв’язку, якщо він не матиме доступу до ключів шифрування, які використовувалися під час цих сеансів. Іншими словами, PFS гарантує, що ключі шифрування, які використовуються для кожного сеансу, є унікальними та не використовуються повторно, що ускладнює для зловмисника дешифрування минулих сеансів, якщо вони якимось чином отримають ключі, використані в поточному сеансі.

В даній функції передбачено використання оновлених алгоритмів шифрування, робота яких на старих системах (зокрема Windows 7, Windows 8, Windows 8.1, Windows Server 2008 та Windows Server 2012) неможлива без встановлення актуальних версій оновлення системи Windows, серед яких обов’язково повинні бути KB3020369 та KB3042058. Варто відзначити, що дані оновлення є частиною обов’язкових важливих оновлень, які пропонує Microsoft при оновленні системи.


Наразі, користувачі вище наведених ОС при відправці звітності до ДССУ через сервіс отримують помилку з’єднання з приймальним шлюзом ДССУ через використання неповного набору алгоритмів шифрування на клієнтському ПК під час з’єднання з сервером ДССУ.

Рекомендуємо таким користувачам встановити актуальні оновлення Windows, задля безпеки Ваших даних та коректної роботи програми Арт-Звіт Pro або оновитися хоча б до Windows 10.


Нагадаємо, що Microsoft офіційно завершив підтримку Windows 7 і Windows 8.1 і рекомендує переходити на ОС Windows 10 та Windows 11.

Це означає, що компанія більше не випускатиме нових виправлень безпеки, що робить використання Windows 7 і 8.1 особливо небезпечним у 2023 році.

Коли на ПК використовується версія Windows, яка припинила підтримку, користувачу такої ОС важливо вживати заходів щодо виконання виправлень системи безпеки для захисту ПК від вірусів і зловмисних програм.


Додатково нагадаємо, що наразі відновлено роботу приймального шлюзу ДССУ, в частині приймання звітів та приймання фінансової звітності виключно за протоколом SOAP. Роботу поштового серверу поки ще не відновлено.

Наказом Держстата від 28.03.2023 р. №124 внесено зміни до Порядку подання електронної звітності до органів державної статистики.

Тим самим запроваджено, що статистична звітність (респондентами – юридичними особами, відокремленими підрозділами юридичних осіб, розташованими на території України, відокремленими підрозділами юридичних осіб України, розташованими за кордоном, фізичними особами – підприємцями) і фінансова звітність (респондентами – юридичними особами) подається до адресата звітності виключно в електронній формі.

Вас може зацікавити